Lov om fremme af vedvarende energi (også kaldet ”VE-loven”). Reglerne for værditabsordningen findes i lov om fremme af vedvarende energi §§ 6-12 (VE-loven).
Læs Lovbekendtgørelse nr. 1031 af 6. september 2024.
Det er Taksationsmyndigheden, som træffer afgørelse om værditab.
Værditabsordningen giver dig som borger mulighed for, at du anmelder krav om betaling for værditab, ved opstillingen af kommende VE-anlæg i nærheden af din beboelsesejendom.
Hvis du bliver tilkendt værditab, skal værditabet betales af opstilleren.
Vilkårene oplistet ovenfor er ikke udtømmende eller endelige.
Med ændringerne indføres der blandt andet en salgsoption, der skal tilbydes til naboer til et VE-anlæg. Det vil sige, at opstiller er forpligtet til at købe naboens ejendom, såfremt ejeren heraf ønsker at sælge.
Følgende vilkår forventes at gælde for salgsoptionen:
Vilkårene oplistet ovenfor er ikke udtømmende eller endelige.
En solcelle har i gennemsnit produceret den elektricitet, der er blevet brugt til at fremstille den, i løbet af ét år.
Et solcellepanels levetid er ca. 30 år - derfor kan en solcelle producere 30 gange så meget energi, som det har krævet at producere solcellen.
I 2020 optog de etablerede solcelleparker i Danmark ca 0,04 % af det danske landbrugsareal, og de producerede næsten 3,4 % af Danmarks samlede energiproduktion. På blot to år steg danske solcellers strømproduktion med hele 76,5 %, da de i 2022 stod for 6 % af Danmarks energiproduktion.
Ifølge Dansk Solkrafts beregninger, vil solcelleanlæg optage ca. 0,5 % af dansk landbrugsareal, hvis solcenergien udbygges til at have en kapacitet, der svarer til 25 % af danskernes elforbrug.
Solceller kan sættes på trackere, der bevæger sig efter solens placering på himlen, men de kan også monteres på faste stativer.