Lov om fremme af vedvarende energi (også kaldet ”VE-loven”) Reglerne for VE-bonus findes i lov om fremme af vedvarende energi §§ 6-12 (VE-loven).
Læs Lovbekendtgørelse nr. 1031 af 6. september 2024.
Udregningsmodellen fremgår af BEK 2161 af 14/12/2020.
§ 5. Har en beboer i en husstand medvirket til opstilling af det vedvarende energianlæg, der giver husstanden ret til udbetaling af VE-bonus efter § 4, bortfalder retten til VE-bonus for hele husstanden.
VE-bonusordningen giver beboere af beboelsesejendomme, som er beliggende i en afstand af op til 8 x vindmøllehøjden eller 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg mulighed for at få en årlig skattefri udbetaling svarende til en del af anlæggets kapacitet i hele anlæggets levetid.
Køberetten, hvor blandt andet alle indbyggere i kommunen kunne købe andele i VE-anlægget, ER bortfaldet.
Det forventes, at der indføres et loft på 1,5 % af det samlede VE-anlægs kapacitet over, hvor meget opstiller skal have pligt til at udbyde som VE-bonus, såfremt der ligger mange husstande nær VE-anlægget.
Orienteringen om værditabsmødet, hvor VE-bonus også vil blive gennemgået, vil blive sendt til alle naboer i nær- og mellemzonen. Det vil sige ud til 10 km for en 150 meter høj vindmølle, samt ud til 1,5 km ved et rent solcelleanlæg.
Orienteringen vil blive sendt med digital post. Ejere af beboelser, der er fritaget for digital post, vil dog modtage brevet med brevpost.
Vilkårene oplistet ovenfor er ikke udtømmende eller endelige.
I udgangspunktet er solpaneler og produjktionen af elektricitet helt lydløst, og der er endda forsøgsordninger i gang, hvor solceller skal fungerer som støjreduktionsværn ifm. motorveje.
Dog kan der opstå støj ifm. opsætning af solcelleanlægget. Når anlægget er i drift, kan der være en lav brummen fra inverteren, som konverterer elektriciteten fra jævnstrøm til vekselstrøm. Da det er i løbet af dagen, når solen skinner, at omdannelsen af solenergi til elektricitet sker, vil der også være mindre aktivitet - og dermed mindre brummen - fra invereren om natten. Hvis anlægget har en køler installeret til at køle inverteren, kan denne også høres ved en let blæsen, når den er slået til.
Solcelleanlæg fremmer naturbeskyttelsen og biodiversiteten, idet de typisk placeres på landbrugsjord. Når jorden omlægges fra landbrug til solceller, nedlægges landbruget på jorden, så den ikke længere dyrkes.
Landbruget udleder bl.a. drivhusgasser ved jordbearbejdning, gylle og sprøjtemidler, hvilket ikke er relevant i solcelleparker. Omlægning til solceller vil altså både mindske noget af landbrugets udlednig af drivhusgasser, samtidig med at der naturligvis produceres grøn strøm.
Desuden øges biodiversiteten i områder, der omlægges fra landbrug til solcelleanlæg. Især hvis der i forbindelse med anlægget sås eller plantes hjemmehørende arter i og omkring anlægget. Det estimeres, at biodiversiteten kan forbedres med op til 61 % i løbet af 30 år ved omlægning fra landbrugsjord til solcelleparker.
Landbruget begrænser i høj grad mængden af arter, der gror, idet det typisk kun dyrkes én specifik afgrøde på et stykke jord. Solcelleanlæg giver derved højere grad mulighed for en mere naturlig beplantning, hvor der gror flere arter sammen, frem for blot én afgrøde
Mange tag kan ikke bære solanlæg og ville derfor først skulle styrkes. De store jordbaserede anlæg passer desuden bedre ift. elinfrastrukturen og ift. at holde balancen på elnettet.